Przejdź do treści

INDEKS GLIKEMICZNY KONTRA ŁADUNEK GLIKEMICZNY POTRAWY – czym są ? Jak komponować odpowiednio posiłek? Jak obniżyć indeks glikemiczny?

 

boxy szczęścia INDEKS GLIKEMICZNY KONTRA LADUNEK GLIKEMICZNY POTRAWY 01

 

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który mierzy, jak szybko i w jakim stopniu konkretny produkt zwiększa poziom glukozy we krwi. Wysoki indeks glikemiczny oznacza, że spożyty produkt powoduje szybkie i duże wzrosty poziomu glukozy we krwi, podczas gdy niski indeks glikemiczny wskazuje na powolne i umiarkowane wzrosty poziomu glukozy. Pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym to zazwyczaj łatwo przyswajalne węglowodany, takie jak biały chleb, biały ryż, ziemniaki, słodycze, napoje gazowane z cukrem itp. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym to z kolei błonnikowe produkty, owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona.

Ładunek glikemiczny (ŁG) potrawy jest miarą wpływu całego posiłku na poziom glukozy we krwi. W przeciwieństwie do indeksu glikemicznego, który mierzy wpływ pojedynczego węglowodanu na poziom glukozy, ładunek glikemiczny uwzględnia zarówno indeks glikemiczny danego składnika, jak i jego ilość w przepisie.

 

boxy szczęścia INDEKS GLIKEMICZNY KONTRA LADUNEK GLIKEMICZNY POTRAWY 03

 

Indeks glikemiczny nie uwzględnia tak naprawdę sposobu jedzenia posiłków. Na co dzień, jada się posiłki złożone z różnych składników, a nie same produkty węglowodanowe (dla których liczony jest indeks glikemiczny). Obecność w posiłku takich składników jak błonnik, białko czy tłuszcze będzie wpływała na tempo opróżniania żołądka i wchłanianie węglowodanów, obniżając indeks glikemiczny całego posiłku.

 

boxy szczęścia INDEKS GLIKEMICZNY KONTRA LADUNEK GLIKEMICZNY POTRAWY 02

 

Oto kilka sposobów jak obniżyć indeks glikemiczny:

  • Dodawanie błonnika do posiłku – można znaleźć go w warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, orzechach i nasionach.
  • Unikanie przetworzonych produktów oraz przetworzonego cukru.
  • Odpowiednie komponowanie posiłku – dodawanie źródła białka i tłuszczów nienasyconych do potrawy.
  • Wybieranie pełnoziarnistych produktów zbożowych.
  • Jedzenie owoców i warzyw w całości.

Podczas komponowania jadłospisu należy pamiętać, że większą rolę odgrywa ładunek glikemiczny całego posiłku niż poszczególnych jego składników. Niektóre produkty, np. bogate w białka, tłuszcze i błonnik, mogą obniżać ŁG i IG dań, w skład których wchodzą produkty bogate w łatwo przyswajalne cukry. Duże znaczenie ma także sposób przygotowania posiłków. Odpowiednio skomponowana dieta, może być zróżnicowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

 

boxy szczęścia 6DAW6469 ok

 

Katarzyna Kukjan

Dietetyk

Kategorie: Catering Dietetyczny,

Nie czekaj do wiosny! Łap już teraz 15% rabatu z kodem WIOSNA15

Łap 19% rabatu z kodem WOMEN19